Attenberg ή Κυνόδοντας ΙΙ;



Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2011


Ο υπουργός πολιτισμού, μετά από εισήγηση επιτροπής ειδικών, αποφάσισε ότι η ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα ως υποψήφια για το ξενόγλωσσο Οσκαρ του 2012 της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, θα είναι η δεύτερη ταινία της Κας Τσαγγάρη, το Attenberg.
Διέκρινα ομοιότητες με την άλλη πρόσφατη ελληνική ταινία που είχε ταράξει τα νερά τελευταία, τον "κυνόδοντα". Σα να πρόκειται εδώ γιά έναν "κυνόδοντα ΙΙ". Πάλι απομόνωση από τον έξω κόσμο, πάλι περιγραφή ζωής εκτός πραγματικότητας, πάλι ενηλικίωση καθυστερημένη, αν και χωρίς σαφή επιχειρηματολογία στη ταινία αυτή. Ο ρόλος της μητέρας της ηρωϊδας, κάπου χάνεται ή σκόπιμα δεν αναφέρεται. Ποιός ξέρει; Μόνο η ταλαντούχα δημιουργός.
 Σα να έρχονται οι έγκλειστοι ήρωες του "κυνόδοντα" τοποθετημένοι αυτή τη φορά σε νέο σκηνικό  να αντιμετωπίσουν τη ζωή προφανώς ανέτοιμοι. Με τις παιδικές εγκυκλοπαιδικές γνώσεις που τους προσέφερε η φοβική, υπερπροστατευτική οικογένεια στη πρώτη ταινία, ενώ στον .."κυνόδοντα ΙΙ" έχοντας εκπαιδευτεί από τα ντοκυμαντέρ του σερ Άττενμπρο, που περιγράφουν τη ζωή στη ζούγκλα!
 Τουλάχιστον στο τέλος υπάρχει η ελπίδα πως η πρωταγωνίστρια θα ξεφύγει, ύστερα μάλιστα και από την πρωτόγνωρη γι΄ αυτή ερωτική εμπειρία που ζεί και ύστερα από το θάνατο του πατέρα, που συμβολίζει ένα παρελθόν με τόσα πολλά λάθη. 
Όλο το λασπωμένο πιά εργοστάσιο θα σταματήσει να λειτουργεί, λόγω αποτυχίας του όλου εγχειρήματος, μέσα στο χώρο και τη νοοτροπία του οποίου και η ίδια έχει μεγαλώσει.
Έχοντας δεί τη πρώτη κιόλας ταινία, εγώ προσωπικά θα είχα καλυφθεί. Αυτό δε λέει τίποτα όμως.
Ας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο και συγχαρητήρια γιά τις μέχρι τώρα βραβεύσεις (τον Σεπτέμβριο του 2010 στο Φεστιβάλ Βενετίας για την ερμηνεία της πρωταγωνίστριας Αριάν Λαμπέντ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου